اداره محلی ارگانهای محلی افغانستان و مقامهای پاکستانی اعلام کردهاند که نخستین محموله تجاری به مقصد کشورهای آسیای میانه از مسیر گذرگاه مرزی غلام خان در ولایت خوست در جنوب شرق افغانستان عبور کرده و مورد استقبال مردم محل قرار گرفته است.
مراسمی هم به این مناسبت در روز گشایش ( جمعه، ۲۴ دلو/بهمن) با حضور مسئولان محلی افغانستان، نمایندگان مجلس، بازرگانان، بزرگان قبایل و سایر اقشار مردم برگزار شده است.
در این مراسم برای اولین بار سه کامیون حامل مواد صادراتی پاکستان از این گذرگاه عبور و به تاجیکستان فرستاده شد. قرار است که این کامیونها تا ۴۸ ساعت دیگر به شیرخان بندر در شمال برسد.
محمد صدیق، نماینده ویژه پاکستان برای افغانستان نیز در صفحه توییترش با استقبال از آغاز به کار بندر تجارتی نوشته است: “تبریک، اولین محموله ترانزیتی به مقصد آسیای میانه از گذرگاه غلام خان در روز گذشته گذشت. این کوتاهترین مسیر میان سواحل پاکستان با افغانستان و کشورهای فراتر از آن است.”
او افزوده که ساکنان ولایت خوست این اقدام را که باعث ایجاد اشتغال در خوست و وزیرستان شمالی میشود، جشن گرفتند.
ژنرال مهمند کتوازی، والی خوست نیز در این مراسم گفته که برای اولین بار کالاهای ترانزیت از این مسیر عبور و باعث وصل این بندر به کشورهای آسیای میانه میشود.
محمد حلیم فدای، والی پکتیا نیز آغاز به کار این بندر را ایجاد فرصت اقتصادی برای افغانستان خواند.
افغانستان و پاکستان پیش از آغار فعالیت غلام خان دو گذرگاه اسپین بولدک و تورخم را داشتند. با افتتاح بندر غلام خان دو کشور سه گذرگاه مرزی فعال خواهد داشت.
افغانستان در سالهای گذشته وابستگی افغانستان به گذرگاهای پاکستان بیشتر بود ولی در چند سال گذشته با باز شدن مسیر کشورهای آسیای میانه بر روی افغانستان میزان وابستگی این کشور به پاکستان کمتر شده است.
رسانههای پاکستان نوشته که براساس اعلام وزارت داخله/کشور پاکستان اکنون هرسه بندر برای صادرات و واردات کالا باز خواهد بود.
کابل بارها پاکستان را متهم کرده که باز بودن مرزهایش با افغانستان بستگی به روابط سیاسی کابل و اسلام آباد دارد و از این مرزها به عنوان اهرم فشار علیه کابل استفاده میکند.
این روند باعث شد که در بهار سال ۱۳۹۷ وقتی جوانان ولایت خوست در سفر محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان به این ولایت، خواستار بازسازی این بندر شدند، او در پاسخ به درخواست آنان برای تجهیز و بازگشایی دایمی این گذرگاه، گفت تا این بندر غیر سیاسی نشود، بازگشایی آن فایده ندارد.
او گفت:“در این مسیر خط آهن و جاده ساخته شود، این حرف معقول است اما اگر راه نباشد و راه هر ۲۰ روز بسته شود، فایده آن چه است؟ ما میخواهیم این راه غیرسیاسی شود، در اقتصاد سیاست دخیل نشود، تا دو کشور (افغانستان و پاکستان) به گونه طبیعی با هم دوست شوند. با هم نزدیک شدهایم اما به آخر نرسیدهایم، اندک دیگر به اعتماد سازی نیاز است.”